Een diploma of de school van het leven?

Een diploma verhoogt je kansen. Soms is het een absolute vereiste om tot een functie toegelaten te worden. Maar ook zonder diploma is het mogelijk om het waar te maken. De ingrediënten? Veel goesting, een gezond buikgevoel en een vleugje geluk.

Ondernemerszin
Het zal misschien verbazen, maar heel wat succesvolle ondernemers hebben geen diploma op zak. Bill GATES maakte zijn studies niet af, maar bezit vandaag zo’n slordige 54 miljard dollar. Armancio ORTEGA begon als boodschappenjongen, richtte de kledingketen Zara op en heeft nu 14.000 werknemers in dienst. Ingvar KAMPRAD (Ikea) stopte met zijn opleiding toen hij 17 was. Als kleine jongen verkocht hij al lucifers aan zijn buren.
Dichter bij huis verliet Willy NAESSENS al op zijn veertiende de schoolbanken. Momenteel verkoopt hij zwembaden als zoete broodjes.

IT en sociale media
Bill GATES hebben we al vermeld. Maar wist u dat ook Mark ZUCKERBERG (Facebook), Steve JOBS (Apple) en Evan WILLIAMS (Twitter) hun studies nooit afmaakten?

Muziek
Daniel EK
(Spotify) gaf al na 8 weken zijn studies van ingenieur op. Jay-Z en BEYONCE zijn samen 1,25 miljard waard, maar ze hebben geen diploma. RIHANNA evenmin.
Soms beslissen de omstandigheden er anders over. Aretha FRANKLIN moest op haar 15de voor haar eerste kind zorgen.

Movie time
Leonardo DI CAPRIO
is een gevierd acteur, maar een diploma bezit hij niet. Hetzelfde geldt voor Tom HANKS. Regisseur Steven SPIELBERG onderbrak zijn universitaire studies. Na 37 jaar werkte hij zijn scriptie af en kon zo toch nog afstuderen.

Tot slot
In veel gevallen blijft een diploma erg belangrijk. Toch hechten werkgevers vandaag steeds meer waarde aan motivatie en engagement. In een volgende aflevering bekijken we welke sectoren altijd op zoek zijn naar personeel, met of zonder diploma.

Zoek job

Wij zijn de link tussen jouw talenten en een werkgever die bij je past.