Impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt: niet enkel kommer en kwel

In december 2019 deed een heel nieuw virus zijn intrede in de Chinese stad Wuhan. Momenteel zijn er 11 geregistreerde varianten die wereldwijd de ronde doen.

De coronacrisis had en heeft verregaande gevolgen voor de economie van ons land. Ook de arbeidsmarkt werd zwaar getroffen door de maatregelen die de overheid nam om de verspreiding van het virus in te dijken, zoals de opgelegde sluitingen van winkels en handelszaken, het verplichte telewerk en andere noodmaatregelen die sommige sectoren (vooral horeca, reissector en de evenementensector) in de problemen brachten.

Maar er is ook positiever nieuws. In 2020 zijn er echter maar weinig banen verloren gegaan: de beroepsbevolking bleek op jaarbasis met slechts 0,02 % gedaald. Sommige bedrijfstakken vertonen zelfs een toename van het aantal werkenden in 2020, zoals menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (+1,5 %) of vastgoedactiviteiten (+1,7 %) (bron: FOD Economie). De globale tewerkstelling tussen juni 2020 en juni 2021 steeg zelfs met ongeveer 82.300 eenheden of 2% Sinds half mei wordt zelfs quasi opnieuw het peil van 2019 bereikt (bron: RSZ).

In de huidige situatie geeft de helft van de bedrijven aan dat het vinden van geschikt personeel niet moeilijker is dan normaal. Om snel mensen met het juiste profiel aan te trekken en de ontstane personeelstekorten op te vangen, bewandelen bedrijven verschillende pistes:

  • aanwerven van consultants, freelancers, uitzendkrachten, studentenjobs of werknemers met een tijdelijk contract in dienst nemen;
  • de arbeidsomstandigheden verbeteren; en
  • het bestaande personeel opleiden en verder ontwikkelen.

Volgens de laatste cijfers zal de Belgische economie een versnelling van de bbp-groei kennen in het tweede kwartaal van 2021. De uitdagingen zijn om de verkoop op te krikken, de voorraden aan te vullen en opnieuw klanten aan te trekken.

Adres
Kiliaanstraat 92 2570 Duffel
Telefoon
+32 15 63 44 72
Zoek job
Categorie├źn

Wij zijn de link tussen jouw talenten en een werkgever die bij je past.